
Vem skall man vända sig till?
Ont i själen
Har man ont i själen eller psyket så behöver man vara frisk för att söka rätt hjälp.
Att söka hjälp när benet är brutet är en självklarhet. Men det är inte lika självklart att söka hjälp när själen är bruten.
När kroppen är skadad åker vi till sjukhuset. Vi får vård av läkare och sjuksköterskor. Alla legitimerade och kunniga. Vi ifrågasätter sällan deras kompetens vad gäller att hantera våra sjuka eller trasiga kroppar.
Men när jag har ont i själen och psyket skriker av smärta vart skall jag då vända mig?
När jag dessutom skäms lite och tror att folk skall tycka att jag är en svag människa för att jag inte klarar av mitt liv och mina relationer.
Skall jag gå till en psykolog som lägger huvudet på sned, knäpper sina händer i knät och ställer frågor om min barndom? När jag vill ha hjälp att få till livet? Eller till en bekants bekant som nyss kommit hem från en veckokurs i den senaste i psykhjälps–branschen?
Jo det finns legitimerade psykologer och legitimerade terapeuter.
"Psykoterapi utövas av legitimerade psykologer och legitimerade psykoterapeuter. Psykoterapi bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet." Enligt Wikipedia. Gott nog. Men tillräckligt?
Metoderna som används är alltså utsatta för vetenskaplig analys och samlad erfarenhet. Bra så.
Alla vetenskapliga undersökningar där man sökt fastställa vilken metod som är effektivast kommer fram till att metoden är underordnad utövaren. En sämre metod utövad av en skicklig utövare är alltså mer framgångsrik än tvärt om. En del resultat pekar på att metoden i vissa fall kan vara ett hinder. T. ex när utövaren är strikt och oflexibel i sin tillämpning av metoden.
Oavsett hur vetenskapligt beprövad metoden är.
Hmm.
Undersökningarna är tämligen samstämmiga då de konstaterar att terapeutens förmåga att skapa kontakt med klienten är helt avgörande för resultatet. Hoppsan.
Frågan är: Säger legitimationen att psykoterapeuten är flexibel och har god förmåga att skapa kontakt?
Legitimeringen begränsar sig till att verifiera att innehavaren har utbildning i vissa av Socialstyrelsen stipulerade områden inom ämnet. Men ingenting om hur skicklig vederbörande är i sitt yrke. Som ett körkort ungefär. Och körkortsinnehavare krockar ju.
Så hur väljer jag vart jag skall vända mig?
Kanske som när man väljer tandläkare. Man frågar i bekantskapskretsen: Känner du till någon tandläkare? Den första frågan är inte om han/hon är legitimerad utan "Är han (eller hon) bra?"
När du söker hjälp för att du har svårt just nu så är du utsatt och blottlagd. Var därför noggrann, fråga om erfarenhet, hur vederbörande jobbar och varför inte vilken människosyn han/hon har.
Trots allt är det bara din känsla av förtroende och trygghet som skall guida dig och som kommer att avgöra vilket resultat du uppnår.
Publicerad 2007-09-27 av Robert Seton med internt id 59.
Artikeln har 2 kommentarer.
Artikeln har 2 kommentarer.