
Zantedeschia aethiopica, naturens lust?
En lååång artikel om lust.
Vad är lusten, var kommer den ifrån och vad vi skall ha den till? Lusten ställer till problem ibland. Ibland är den för mycket och ibland försvinner den helt.
Lusten är en känsla och tillhör de fyra grundkänslorna, glädje/kärlek, lust, sorg och ilska. (Glädje och kärlek bor i samma rum.)
Lust visar sig som habegär. Vi vill ha saker, godis, nya kläder, större hem, finare bil, vackrare skor etc.
Lust visar sig även som kåthet. Vi vill ha sex helt enkelt.
Lustens funktion är att bringa föremål i förgrunden som kan skänka oss glädje. Föremålen, skor, bilar, gardiner, vackra saker etc. gör att vi kommer i kontakt med den glädje vi bär inom oss. Glädjen är dock kortvarig och ytlig. Det är därför vi ständigt vill ha mer, fler, nyare och bättre. Vi försöker alltså tillfredställa vårt existentiella behov av inre glädje med ting. Samtidigt är det ju kul med alla dessa nya och spännande ting.
Den sexuella lusten fungerar på samma sätt. Vi vill tillfredställa den pockande lusten. Vi vill ha njutningen. Den som kommer med orgasmen. Den är ett kort ögonblick och snart kommer lusten igen. Vi vill ha mer sex.
Men ibland lurar vi oss då vi tror att vi är kåta och vill ha sex. Det vi egentligen vill ha är intimitet, närhet och kontakt. Dessa är mer en bekräftelse på kärlek då vi intuitivt vet att kärleken visar sig genom intimitet, närhet och kontakt. Kanske nöjer vi oss då med den dos av dessa som vi får, då vi har sex.
Ibland förlorar vi kontakten med lusten. Den verkar ha försvunnit. Vi vill inte ha något. Inga prylar, inget sex.
Vad gäller förlorad sexlust så ställer det ofta till problem i relationen. Förlorad konsumtionslust kanske bara är hälsosamt för den personliga ekonomin.
Sexlustsförlust kan ha fler orsaker.
Vissa mediciner gör att vi förlorar sexlusten.
Hårt arbete under lång tid med stressande inslag medför ofta att vi inte hinner låta lusten fånga oss. Det har även visat sig att män som arbetar mycket under längre perioder får nedsatt spermieproduktion och den kan till och med upphöra helt. Dock kommer den tillbaka när han slutat att arbeta på hjärtinfarkten. Naturen vill tydligen inte att arbetsnarkomaner skall kunna reproducera sig.
Fler orsaker:
Dåliga erfarenheter av sex kan göra att man inte vill. Man har kanske haft sex på sätt som inte passar eller som är njutbart. Ger vanligtvis rädsla eller obehag inför det sexuella mötet.
Alla som har haft små barn vet att efter födseln av ett barn avtar eller försvinner kvinnans sexlust i upp till ett år. Kan ställa till problem i relationen om man inte är medveten om det.
Det kan vara så enkelt att endera partnern i förhållandet vill vara ifred. Man behöver skapa ett eget utrymme och vill inte att någon skall komma nära. Kan vara svårt för den andra partnern då den blir nobbad i sina inviter. Blir man avfärdad av den som står nära så sätter det fart på mycket ouppklarat i varje människa.
Vad göra, när lusten har försvunnit?
När det gäller de flesta av ovan nämnda orsaker skall man nog inte göra något alls utan bara se tiden an och vara öppen med hur det är.
Men vill man ha lust till sexlust man locka fram den på olika sätt.
Beskriva för varandra olika sexfantasier man bär på eller har tänkt på. Utan att göra något eller ha krav på att man skall förverkliga dom. Bara stanna vid beskrivningen. För stunden i alla fall.
Annars kan man massera varandras kroppar utom kön och bröst. Stanna vid själva massagen. Väcks lusten vilket ofta är fallet så låt den vara just då. Njut av själva lusten. Kanske kan man falla för frestelserna vid ett senare tillfälle.
Plocka fram kandelabrarna, skicka barnen till barnvakten, lås dörren och ät en god middag. Inte för mycket dock, mättnad kan döda lusten. Duscha tillsammans, tvåla in varandra mjukt och smeksamt. Borsta tänderna.
Lägg er sedan på sängen, rensa ut alla förväntningar och låt saker ha sin gång.
Det allra viktigaste är att den som saknar sin lust bestämmer hur långt den vill gå.
Publicerad 2009-05-11 av Robert Seton med internt id 140.
Artikeln är okommenterad.
Artikeln är okommenterad.